
PI-74-0155 
 
December 19, 1974 
 
Mr. L.D. Broussard 
Brown & Root, Inc. 
Post Office Box Three 
Houston, TX  77001 
 
Dear Mr. Broussard: 
 
This is further to our acknowledgement of your letter of August 22, 1974, and Mr. Thomas L. Cairns' letter of November 
8, 1974, addressed to Mr. Frank Fulton.  In both letters, Brown and Root has requested an interpretation of Section 
195.208. 
 
Section 195.208 states, "Supports or braces may not be welded directly to pipe that will be operated at a pressure of 
more than 100 psig." 
 
Attachments such as anchors, supports, braces, etc., may not be welded directly to carrier pipe.  However, attachments 
may be welded or bolted to a separate cylindrical member which completely encircles the pipe with the encircling 
member welded to the pipe by continuous circumferential welds. 
 
Section 195.208 is more restrictive than USAS B31.4-1974, 421(d), in that Section 195.208 requires compliance to this 
section at an operation pressure of more than 100 psig where B31.4 does not state a pressure. 
 
Your proposed design for Union Carbide Corporation would be in compliance with Section 195.208 as long as your pipe 
shoes completely encircles the pipe with the encircling member welded to the pipe by continuous circumferential 
welds. 
 
If we can be of any further assistance in this matter, please advise. 
 
Sincerely, 
/signed/ 
Joseph C. Caldwell 
Director 
Office of Pipeline Safety 



November 8 1974 
 
Mr. Frank Fulton, Chief of Technical Division 
Office of Pipeline Safety TES-32 
400 7th St. Southwest 
Washington, D.C.  20590 
 
Dear Mr. Fulton: 
 
Title 49 - Transportation, 195.110 External loads states that expansion and flexibility must be provided for according to 
USAS B31.4 and the pipe must be supported to avoid excess localized stresses.  Furthermore, USAS B31.4 - 1974, 421 
Design of Pipe Supporting Elements states that excessive local stresses should be avoided, nonintegral attachments 
such as pipe clamps and ring girders are preferred when they will fulfill the supporting and anchoring functions.  It also 
states that when pipe is operating close to its allowable stress all connections welded to the pipe shall be made to a 
separate cylindrical member which completely encircles the pipe and this encircling member shall be welded to the pipe 
by continuous circumferential welds. 
 
However, Title 49, 195.208 Welding of Supports and braces, states they may not be welded directly to pipe that will be 
operated at a pressure of more than 100 psig.  Does this mean that in such cases connections can be welded to a 
separate cylindrical member which completely encircles the pipe with the encircling member welded to the pipe by 
continuous circumferential welds or is 195.208 more restrictive?  And does 195.208 include anchors or just supports 
and braces? 
 
Any assistance you could provide would be helpful. 
 
Very truly your, 
BROWN & ROOT, INC. 
Thomas L. Cairns 
Staff Specialist 



Mr. L.D. Broussard 
Brown & Root, Inc. 
Post Office Box Three 
Houston, TX  77001 
 
Dear Mr. Broussard: 
 
This is to acknowledge your letter of August 22, 1974, in which you give details of a piping system you are designing for 
the Union Carbide Corporation in Brownsville, Texas, and ask if your design is in compliance with Title 49, §195.28. 
 
This matter is now under review by our office.  You may expect a reply in the near future. 
 
Sincerely, 
/signed/ 
Joseph C. Caldwell 
Director 
Office of Pipeline Safety 



Mr. Joseph C. Caldwell, Director 
Office of Pipeline Safety 
Department of Transportation 
TES-30 
Washington,  D.C.  20590 
 
Dear Sir: 
 
As part of a project for Union Carbide Corporation in Brownsville, Texas, Brown & Root, Inc. is designing a piping system 
to transport no.6 fuel oil from a dock at the Port of Brownsville to the plant.  Part of the line is above ground, steam 
traced and insulated.  We propose to weld pipe shoes to the pipe and rest the shoes on support plates.  At anchor 
points the shoes will be bolted, not welded, to the support plate.  Is this design in compliance with Title 49, Paragraph 
195.28 Welding of Supports and Braces? 
 
Your prompt attention to this matter is appreciated. 
 
Very truly yours, 
BROWN & ROOT, INC. 
L.D. Broussard 


